Läs mer om ostar och ostbrickor för att fördjupa din kunskap på området – detta är vårt tips till dig. För att skapa en minnesvärd ostbricka är det nämligen viktigt att välja ostar med omsorg. Variation i smaker, texturer och mognadsgrader gör din ostbricka intressant och ger dina gäster en chans att utforska och njuta av olika kombinationer. Nedan presenterar vi några riktlinjer för att välja ostar till din bricka!

Läs mer för att fördjupa din kunskap om ostar och ostbrickor

Det finns många olika saker som du bör ha i åtanke när det kommer till upplägg av en ost- och charkbricka. Läs mer om hur du kan lägga upp din ostbricka i den länkade aritkeln! Nedan delar vi med oss av några generella tips.

Variera smaker, texturer och mognadsgrader

När det kommer till att variera smaker, texturer och mognadsgrader bör du tänka på att använda dig av:

  • Milda ostar. Börja med att inkludera några milda ostar som brie, camembert eller en ung cheddar. Dessa ostar är lätta att tycka om och erbjuder en mjuk ingång till den underbara världen av ostar.
  • Medelstarka ostar. Komplettera med några medelstarka ostar som en åldrad gouda, en lagrad manchego eller en smakrik comté. Dessa ostar har mer utpräglade smaker men är fortfarande tillgängliga för de flesta smaklökar.
  • Starka ostar. Avsluta med några starka ostar som en blåmögelost som roquefort eller gorgonzola, eller en extra lagrad cheddar. Dessa ostar har kraftfulla och distinkta smaker och ger djup åt din ostbricka.

Välj ostar som är gjorda på olika sorters mjölk

En annan sak som du bör tänka på är att välja ostar som är gjorda på olika sorters mjölk, såsom:

  • Ostar gjorda på komjölk. Inkludera ostar gjorda på komjölk, som till exempel brie, cheddar, och gouda. Dessa ostar är ofta välkända och uppskattade av många.
  • Ostar gjorda på getmjölk. Getostar som chèvre och bûcheron erbjuder en annan smakprofil och textur, och ger din bricka en känsla av mångfald.
  • Ostar gjorda på fårmjölk. Ostar gjorda på fårmjölk, som manchego och pecorino, har en rik och ibland nötig smak som kompletterar andra ostar väl.