Mediapromotor

Näringsinfo för Svenska verksamheter

Läs mer om ostar och ostbrickor för att fördjupa din kunskap

Läs mer om ostar och ostbrickor för att fördjupa din kunskap på området – detta är vårt tips till dig. För att skapa en minnesvärd ostbricka är det nämligen viktigt att välja ostar med omsorg. Variation i smaker, texturer och mognadsgrader gör din ostbricka intressant och ger dina gäster en chans att utforska och njuta av olika kombinationer. Nedan presenterar vi några riktlinjer för att välja ostar till din bricka!

Läs mer för att fördjupa din kunskap om ostar och ostbrickor

Det finns många olika saker som du bör ha i åtanke när det kommer till upplägg av en ost- och charkbricka. Läs mer om hur du kan lägga upp din ostbricka i den länkade aritkeln! Nedan delar vi med oss av några generella tips.

Variera smaker, texturer och mognadsgrader

När det kommer till att variera smaker, texturer och mognadsgrader bör du tänka på att använda dig av:

 • Milda ostar. Börja med att inkludera några milda ostar som brie, camembert eller en ung cheddar. Dessa ostar är lätta att tycka om och erbjuder en mjuk ingång till den underbara världen av ostar.
 • Medelstarka ostar. Komplettera med några medelstarka ostar som en åldrad gouda, en lagrad manchego eller en smakrik comté. Dessa ostar har mer utpräglade smaker men är fortfarande tillgängliga för de flesta smaklökar.
 • Starka ostar. Avsluta med några starka ostar som en blåmögelost som roquefort eller gorgonzola, eller en extra lagrad cheddar. Dessa ostar har kraftfulla och distinkta smaker och ger djup åt din ostbricka.

Välj ostar som är gjorda på olika sorters mjölk

En annan sak som du bör tänka på är att välja ostar som är gjorda på olika sorters mjölk, såsom:

 • Ostar gjorda på komjölk. Inkludera ostar gjorda på komjölk, som till exempel brie, cheddar, och gouda. Dessa ostar är ofta välkända och uppskattade av många.
 • Ostar gjorda på getmjölk. Getostar som chèvre och bûcheron erbjuder en annan smakprofil och textur, och ger din bricka en känsla av mångfald.
 • Ostar gjorda på fårmjölk. Ostar gjorda på fårmjölk, som manchego och pecorino, har en rik och ibland nötig smak som kompletterar andra ostar väl.

En extern medietränare kan medieträna ert företag

Medieträning går ut på att lära de anställda på ett företag hur man på bästa sätt interagerar med nyhetsmedia. Detta för att optimera förutsättningar för att de framställer företaget i positiv dager i samband med eventuella framträdanden i media. Detta görs vanligtvis med hjälp av en extern medietränare som lär upp främst chefer och de medarbetare som arbetar med kommunikation. Det är trots allt främst dessa personer som skulle kunna få uppgiften att tala med reportrar.

Det ultimata målet med denna träning är att optimera medarbetarnas förmåga att kommunicera med medier på ett effektivt sätt. Detta för att företaget i slutändan ska kunna skydda sitt goda rykte.

Er medietränare kan förbättra medarbetarnas hantering av medier

Medieträning går med andra ord ut på att effektivisera och förbättra hanteringen av medier. Detta för att företaget ska porträtteras på ett fördelaktigt sätt i olika medier. En medietränare kan därför komma väl till hands vad gäller att lära medarbetarna att framföra ett tydligt och bra budskap.

För att hanteringen av medier ska bli så effektiv och smidig som möjligt är det viktigt att de olika medarbetarna lär sig mycket om medier och hur dessa fungerar. Detta för att medarbetarna ska kunna framföra sina budskap på ett koncist sätt. Det är nämligen viktigt att man som företag når ut i media med ett tydligt och fokuserat budskap. Detta för att de läsare, tittare eller lyssnare som tar del av budskapet ska förstå det och ta det till sig.

En del av medieträningen brukar därför gå ut på att hjälpa deltagarna att förstå de målgrupper som budskapen riktar sig till. Medarbetarna behöver även få lära sig hur de kan förse dessa målgrupper med rätt information.

Viktigt att vara avslappnad, ge koncisa svar och ducka för obekväma frågor

Ett viktigt mål med alla former av medieträning är att deltagarna ska bli med avslappnade och bekväma i intervjuer. Även detta är förstås någonting som en extern medietränare kan vara behjälplig med att lära ut. Det är viktigt att företagets medarbetare känner att de har kontrollen i de situationer då dessa intervjuas och kanske rentav granskas på ett kritiskt sätt. Här spelar bland annat faktorer såsom längden på de svar som ges och hur man duckar för obekväma frågor roll.

Köpa och använda gåvokort från giftcard

Giftcard erbjuder ett brett sortiment av så kallade gåvokort och samtliga av dessa finns att beställa direkt på nätet. Korten fungerar på ungefär samma sätt som ett presentkort och det är enkelt att både köpa och att använda dom. Nedan finns info både för beställare och mottagare av gåvokort.

Köp gåvokort via giftcard

Giftcard är en sida, eller kanske snarare webbutik, som erbjuder så kallade gåvokort till både företag och privatpersoner. I utbudet finns kort från olika leverantörer – i olika prisklasser och med olika produkter att välja bland i sortimenten.

Att köpa gåvokort via Giftcard är enkelt men eftersom det finns många leverantörer att välja bland kan det vara bra att kolla vilket utbud dom olika korten har. Generellt erbjuder dom flesta av leverantörerna något för alla smaker, oavsett intressen och ålder. Exakt vad som finns att välja från utbudet kan enkelt kollas upp genom att klicka sig in på dom olika korten -där vanliga kategorier är bland annat heminredning, textilier och teknik.

Till många av korten som finns att välja hos Giftcard ingår dessutom en bonusgåva/medgåva. Det brukar finnas några olika produkter att välja bland i samband med beställningen och denna levereras sedan tillsammans med kortet.

Vad gäller leverans finns några olika alternativ att välja bland. Digital leverans är möjligt och då skickas information och en speciell kod ut via mail eller SMS till mottagaren/mottagarna. Det går även att beställa fysiska kort – som då kan levereras till beställaren eller direkt till den/dom tänka mottagarna.

När företag köper ett större antal kort finns även möjlighet till personliga tryck – till exempel företagsloggan. För det tillkommer extra kostnader men det kan göra att gåvan känns mer personlig. För mer info och priser för detta kontaktas Giftcard för rådgivning och offert.

För mottagare

Att ta emot och använda ett gåvokort är möjligen ännu lättare än att beställa. Att lösa in kortet mot en produkt görs i några enkla steg:

 • Gå till den angiva webbadressen som står på kortet
 • Logga in med hjälp av koden
 • Välj produkt från utbudet
 • Fyll i personliga uppgifter som efterfrågas, så som namn och leveransadress

Produkten levereras till brevlåda eller ombud beroende på storlek. Leveranstiden kan variera något mellan dom olika leverantörerna men normal leveranstid är ca 10–14 arbetsdagar.

Idag finns en övervakningskamera i många hushåll

För inte särskilt länge sedan ansågs det vara en ganska drastisk åtgärd att övervaka hemmet med en övervakningskamera. Dessutom var gårdagens utrustning för kameraövervakning hyfsat dyr i inköp och drift. Idag är denna teknik dock betydligt mer lättillgänglig och prisvärd än vad den tidigare har varit. Därför kan det vara läge för dig att omvärdera din inställning till kameraövervakning.

Numera anses det nämligen vara ett ganska udda beslut att inte ha någon form av videokamera installerad som håller ett öga på bostaden. För den moderna tekniken går som bekant ständigt framåt och utvecklas mycket för varje år som går. Därför kan du idag beställa en övervakningskamera som är prisvärd men samtidigt håller en mycket hög kvalitet vad gäller inspelningskvalitet, egenskaper m.m.

En övervakningskamera avskräcker och har flera fördelar

Det finns förstås många skäl att använda sig av kameraövervakning. De exakta skälen för varför svenska hushåll i allt högre utsträckning använder sig av sådan skiljer sig också åt från fall till fall. Det är dock helt uppenbart att det finns många fördelar med att införskaffa en övervakningskamera för att kunna hålla koll på hemmet. Nedan kikar vi på några av de främsta fördelarna med att göra detta!

 • Skräm bort brottslingarna. Bara den blotta åsynen av en kamera kan få brottslingar att lägga benen på ryggen. Då kanske du tänker att du lika gärna skulle kunna installera en kameraattrapp för att uppnå samma effekt? Men det är väldigt farligt att göra detta då erfarna inbrottstjuvar ofta kan se skillnad på den äkta varan och en attrapp.
 • Underlätta brottsbekämpningen. Många brottslingar undviker att ens försöka göra inbrott i ett hem som är kameraövervakat. Men om de ändå skulle ge sig på din bostad kan du underlätta brottsbekämpningen genom att tillhandahålla videobevis.
 • Tillkalla polis vid ett inbrott. När ett inbrott sker är det viktigt att polis skyndsamt tillkallas till platsen. Detta kan du göra med hjälp av ett säkerhetssystem som är kopplat till en larmcentral. Larmcentralen tillkallar då polisen i händelse av ett inbrott och tjuvarna kan förhoppningsvis tas på bar gärning.

Som du märker är det med andra ord dumt att inte kameraövervaka hemmet!

Maximera din potential som stafettläkare

Konceptet med stafettläkare, också kallade hyrläkare, bemanningsläkare eller konsultläkare, har funnits inom den svenska vården i decennier. De arbetar på uppdragsbasis på sjukhus eller privata mottagningar, antingen som egenföretagare eller som anställd hos ett bemanningsföretag. Förledet ”stafett” kommer från det faktum att läkarens uppdrag vanligen är av kortare karaktär, vilket gör att det ofta inte finns tillräckligt med tid att skapa en relation med dess patienter. Detta är dock inte nödvändigtvis alltid fallet.

Fördelar med att vara stafettläkare

Som nämnts ovan kan stafettläkare vara antingen egenföretagare eller anställda hos bemanningsföretag. Det sistnämnda kan bidra till ytterligare fördelar eftersom bemanningsföretag ofta hanterar de administrativa delarna, så som avtal, kollektivavtal, utbetalningar av lön och försäkring. Att tänka på vad gäller val av arbetsgivande bemanningsföretag är att bekräfta att de är auktoriserade av hos en bransch- eller arbetsgivarorganisation. Detta säkerställer att bemanningsföretaget bedriver en seriös verksamhet.

För samtliga stafettläkare gäller dock nedanstående:

 • Variation
  Den största fördelen med att vara anställd stafettläkare är att de korta uppdragen ger upphov till stor variation i arbetsmiljö. För vissa personer är detta en mycket viktig faktor vad gäller trivsel och arbetsglädje.
 • Ersättning
  På grund av bristen på läkare är det inte ovanligt att stafettläkare erbjuds väsentligt högre ersättning än ordinarie anställda, även när sociala avgifter, semesterersättning och liknande tilläggskostnader för arbetsgivaren är adderade till en ordinarie anställds lön. Detta beror delvis på att bemanningen är ett tidsbegränsat konsultuppdrag. Det beror också att bemanningsföretaget är en mellanhand som också kräver ersättning. I fall där hyrläkaren är egenföretagare måste denne själv betala skatter och arbetsgivaravgifter, vilket pressar upp priset.
 • Specialisering
  Eftersom stafettläkare tillsätts efter specifika behov får stafettläkare ofta unik erfarenhet inom specialistområden.

Krav på stafettläkare

Det finns såväl formella krav som personlighetskrav på konsultläkare. Naturligtvis krävs auktorisation, legitimation och viss mängd erfarenhet, men höga krav ställs även på personlighet. För en stafettläkare, som med stor sannolikhet kommer att förflytta sig mellan olika arbetsplatser en hel del, är det viktigt att snabbt kunna anpassa sig till nya rutiner och arbetsmetoder, nya kollegor och annan arbetsmiljö. Att vara flexibel, positiv och samarbetsvillig är således grundläggande attribut för en framgångsrik stafettläkare.

Fiber leverantörer i Sverige

Det finns idag många olika fiber leverantörer på marknaden, fiber är nämligen det vanligaste sättet för svenska hem när det kommer till uppkoppling hemma. Det är inte bara den snabbaste lösningen, det är dessutom den mest stabila försörjningen av internet.

Fiber

För att få fast internet i hemmet finns det några olika lösningar att tillgå. Dessa är:

 • Fiber
 • ADSL (telejacket)
 • Kabel-tv

Medan bredband via ADSL och uttaget för kabel-tv börjar bli allt mer ovanligt, desto mer förekommande blir det med fiber. Fiber är en snabb och stabil lösning för att få säker och delbar uppkoppling hemma. Med fiber kan man komma upp i en hastighet på sitt bredband på omkring 1 000 Mbit/s. Detta är enbart en teoretisk hastighet, och högst hastighet nås om man ansluter sin enhet direkt till uttaget. Som en följd har många nya fiber leverantörer börjat dyka upp på marknaden. För att kunna installera fiber hemma krävs det att man har fiberkablar dragna till bostaden. Har man inte detta sedan innan kan det installeras, vilket kan vara en ganska stor kostnad. Beroende på hur långt ifrån huvudkabeln som bostaden ligger, desto högre blir priset. Kostnaden kan också påverkas av hur många andra bostadshus det finns i närheten, som kan dela på kostnaden.

Jämför olika fiber leverantörer

När det är dags att teckna ett avtal med en fiber leverantör kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. De flesta fiber leverantörer lockar med bra priser och snabb hastighet. Så, hur ska man då veta skillnaden när man jämför?

Kundtjänst är en aspekt som kan skilja sig åt ganska rejält mellan olika leverantörer. Även om alla har en kundtjänst ser förutsättningarna för dessa olika ut. Vissa är exempelvis bara kontaktbara vissa tider på dygnet, eller bara via begränsade kanaler. Är man noga med att kunna få hjälp snabbt är det bra att välja en fiber leverantör som har en kundtjänst som är tillgänglig stor del av dygnet och både via telefon och chatt. Klimatpåverkan är ytterligare en aspekt som man kan ta hänsyn till, och som blir allt viktigare för svenska konsumenter. Vissa leverantörer av fiber erbjuder mer klimatsmarta lösningar än andra.

Ett företagslarm bör alla företag ha av denna anledning

Vill du kunna skydda ditt företag och dess lokaler från inbrottstjuvar och andra slags brottslingar? Det mest effektiva och kostnadseffektiva sättet att göra detta är genom att investera i ett företagslarm. Dessa larmsystem gör nämligen minst lika mycket nytta på företaget som i hemmet. Det finns dock vissa skillnader som kan vara värda att nämna. Vilka dessa är får du reda på genom att fortsätta läsa!

Till exempel är företagslarm ofta lite mer avancerade och omfattande än vad larmsystem för privatpersoner är. Dessutom har de generellt sett mer funktionalitet att erbjuda än vad en lösning som är framtagen för konsumenter har. Med tanke på den ökade brottsligheten i samhället är ett larm ett måste för alla företag!

Anledningar att investera i ett företagslarm

Du kan vilja installera i ett larm till ditt företag av flera olika skäl. Denna investering kan du till exempel vilja göra för att:

 • Skydda dina anställda. Det främsta syftet med ett företagslarm är förstås att skydda företagets egendom och resurser. Dessa inkluderar även den personal som verkar i företagslokalen. Personalen är trots allt ett företags främsta tillgång, och därför är det viktigt att de känner sig trygga på arbetsplatsen. Detta gäller inte minst om de jobbar sena kvällar eller nätter.
 • Minska risken för inbrott och stölder. Även de fysiska tillgångarna är såklart värdefulla för ditt företag. Tyvärr innebär detta att de även är åtråvärda för andra personer. Men genom att utrusta ditt företag med ett larmsystem kan du ofta förebygga inbrott och stölder. Det finns nämligen få saker som inbrottstjuvar och andra brottslingar tycker så illa om som företagslarm!
 • Kunna sova gott om natten. Ytterligare ett gott skäl att införskaffa ett larmsystem är att det låter dig sova gott om natten. Detta i vetskap om att företagets egendom är skyddad från stölder och förstörelse. Även om larmet kanske aldrig behöver utlösas – och förhoppningsvis krävs ju inte detta – gör den blotta vetskapen om denna trygghet att du kan känna dig lugnare. Som företagare är det skönt att försäkra sig om att personalen och företagets övriga tillgångar är i trygga händer.

Fakta om Stambytesgruppen i Stockholm – Allt inom stambyte

Denna företagspresentation utgår från den information som Stambytesgruppen (Stockholm) har på sin webbplats. Ett företag som primärt utför stambyte och kringliggande tjänster.

Mål – ”Vara bäst på stambyte i Stockholm”

Företagets affärsidé är att erbjuda kompletta lösningar inom stambyte och totalrenoveringar. De vill vara ett självklart val för både bostadsrättsföreningar, ägare av fastigheter och fastighetsförvaltare. Genom att förbättra arbetsrutiner, bemötande och arbetsprocess strävar de mot att vara ”bäst på stambyte i Stockholm”.

Alltid egen personal – utan underleverantörer

En punkt som skiljer Stambytesgruppen, mot vissa av dess konkurrenter, är att företaget har alla hantverksgrupper inom företaget. Med över 70 anställda har de exempelvis:

 • Arbetsledare
 • Projektledare
 • Arkitekter
 • Plattsättare
 • Snickare
 • Rörmokare
 • Elektriker

För kunden innebär detta en säkerhet att det enbart är ett enda företag som tar hand om allt arbete.

Referenser från Stockholm

Hos de flesta bostadsrättsföreningar utförs denna stora renovering enbart en gång. De som sitter i styrelsen har därmed relativt liten erfarenhet av renoveringen och sällan haft kontakt med företag inom branschen tidigare. Av den anledningen är det många som ser på referenser och kontaktar andra bostadsrättsföreningar i Stockholm som anlitat företaget.

Detta vet Stambytesgruppen uppenbarligen då de har en mycket utförlig sida där referenser presenteras från olika delar av Stockholm. Exempelvis visas referenser upp från bostadsrättsföreningar i Sundbyberg, Bromma, Stocksund och Essingen. Det går även att läsa mer om de olika projekten och vad som utförts av företaget.

Expanderar och söker personal

Företaget söker regelbundet mer personal och de lediga tjänsterna finns presenterade på hemsidan. Omsättningen har även ökat år från år vilket tyder på att företaget expanderar.

Guidar – Frågor och svar

Utifrån att stambyte är ett så stort projekt har många av företagets kunder frågor kring processen. Många av dessa frågor finns tillgängliga under ”Vanliga frågor” på hemsidan. Där finns exempelvis följande frågor – med tillhörande svar:

 • Kan man bo kvar i bostaden medan stambytet genomförs?
 • Hur lång tid tar renoveringen per lägenhet?
 • Låter det mycket, dammar det mycket under renoveringen?
 • Kan husdjuren bo kvar hemma?
 • Hur kan jag vara säker på att bara hantverkarna får tillgång till min lägenhet?
 • Vilka utför slutbesiktning och vad innebär det?
 • Hur kommer jag i kontakt med projektledare eller annan ansvarig?

Så löses brottmål och tvister i Tingsrätten

Om det uppstår brottmål och tvister mellan privatpersoner, eller mellan företag och privatperson, kommer ärendet att tas upp av Tingsrätten. Överklagan kan sedan ske till Hovrätten och till sist Högsta Domstolen. Här presenteras hur denna process ser ut.

 • Kallelse

Första steget är att berörda parter får en kallelse till rättegången. Det är obligatoriskt att komma dit och om detta ändå inte sker kan domstolen utkräva vite, dvs en straffavgift.

 • Domaren

Domaren är den person som håller i förhandlingen. Det är därmed domaren som hälsar alla parter välkomna och förklarar vad förhandlingen handlar om. Därefter lämnas ordet över till åklagaren.

 • Åklagaren

Åklagarens roll är att förklara vad som har hänt och påvisa skuld hos den anklagade. Åklagaren ska alltså agera för den utsatta personen, brottsoffret. Däremot får aldrig åklagaren ljuga eller på annat sätt komma med osanning.

 • Målsägande

Nu får målsägande, dvs den som anklagas, yttra sig i frågan. Ofta sker detta via dess advokat. Om det upplevs allt för obehagligt för målsäganden att möta den anklagade kan målsägande få följa hela rättegången från ett närliggande rum och se via videolänk.

Följa förhandling vid brottmål och tvister

Generellt är förhandlingarna öppna. Det betyder att vem som helst får komma och iaktta förhandlingen. Det förekommer däremot att förhandlingarna sker bakom ”lykta dörrar”. I detta fall får enbart parterna vara med i förhandlingssalen.

Det vanligaste är att detta förkommer vid brottmål och tvister där man behöver ta extra hänsyn till den personliga integriteten. Det kan vara för utelämnande information som ges vid förhandlingarna. Samtidigt bör man som part vara medveten om att allt dokumenteras och att domen i efterhand kommer bli offentlig.

Kostnaden vid rättegångar

Om du är kallad till en rättegång har du rätten att få ersättning för utebliven lön under den tid du befinner dig där. Det gäller som målsägande alternativt som vittne. Ersättningen gäller både för resor och utebliven inkomst.

Vem som betalar rättegångskostnaden vid brottmål och tvister beror helt på utfallet av domen. Är det en friande dom kommer staten att stå för kostnaden. Är det en fällande dom kan den åklagade få stå för hela eller delar av kostnaden.

Det finns däremot viss skillnad på brottmål och tvister. Ett brottmål är ett mål som tydligt knutet till lagen. Därmed är staten som är en part i målet. En tvist mellan två privatpersoner om exempelvis vårdnad är däremot enbart en tvist mellan personerna.

Läs mer om brottmål och tvister.

Miljö

Miljöfrågorna står i fokus!

Idag står miljöfrågorna i fokus och det satsas väldigt mycket kring detta. Denna fråga finns inom alla branscher oavsett vad pysslar med. Det är något som man inte längre kan blunda för. Dock så finns det ju branscher som är mer påverkade av dessa frågor än andra och det är t ex inom transport, industri och tillverknings- sektorerna. Det finns rapporter som säger att behovet av importerad olja har sänkts med 50% sedan 80-talet och detta är en fin trend.

Flera företag har dykt upp på marknaden som utvecklar produkter som drivs på el i stället för ”olje”-produkter. Vi ser även en ökning hos el-bilar, solceller med mera. Det finns många nya innovationer som hjälper till att hålla nere miljöpåverkan!

Läs fler intressanta artiklar på skaragruppen.se

Sida 1 av 3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén